Ce este miopia și cum să o contracarăm

ce este miopia

Miopia este unul dintre cele mai frecvente defecte de vedere: afectează o treime din populația României și circa 30% din cea globală. Miopia este o afecțiune care poate fi moștenită, dar care poate apărea și pe parcursul vieții, din cauza unui stil de viață și a unor obiceiuri nesănătoase.

Specialiștii definesc miopia ca pe o afecțiune a ochiului în care razele luminoase venite de la un obiect converg în fața retinei, și nu pe aceasta, ceea ce face ca imaginea obținută să nu fie clară.

“Imaginați-vă ochiul ca pe un sistem de lentile suprapuse, cum ar fi obiectivele aparatelor de fotografiat. Când lumina trece prin ele, suferă un proces optic de refracție, ajungând să formeze imaginea - în modul ideal, pe retină. De cele mai multe ori însă, apar imperfecțiuni care fac ca lumina să nu cadă pe ea”, descriu specialiștii Optiplaza această afecțiune.

Cum și când se manifestă miopia

În situația în care întâmpinați dificultăți în a vedea la distanță, aveți vederea încețoșată, manifestați dureri oculare sau chiar cefalee, ori senzație de oboseală vizuală, este recomandat să consultați un medic oftalmolog.

Miopia se dezvoltă odată cu vârsta. Ea se manifestă, de cele mai multe ori, pe măsură ce copilul crește, ori în adolescență, până în jurul vârstei de 20 de ani.

Astfel, copii vor începe să vadă mai greu obiectele îndepărtate, să mijască ochii, se vor așeza mai aproape de televizor.

În cazul adulților, sunt rare cazurile de miopie. De cele mai multe ori, aceasta apare odată cu alte afecțiuni, precum cataracta.

Legătura dintre miopie și stilul de viață

Pornind de la faptul că în prezent miopia este mult mai răspândită în rândul tinerilor, în comparație cu incidența de acum 30-40 de ani, oamenii de știință americani au realizat un studiu pe 10.000 de copii și adolescenți, pentru a înțelege și a combate afecțiunea.

Cercetarea a relevat faptul că tinerii miopi petrec în medie cu cel puțin 3 ore mai puțin afară, în lumină naturală, decât cei cu vedere normală. Astfel, durata de timp petrecută în aer liber de copii este corelată cu riscul ca aceștia să fie afectați de miopie.

Explicația este simplă: afară, în lumină naturală, privind obiecte situate la distanțe mari, vederea rămâne antrenată și nealterată.

După momentul în care se manifestă, miopia este de trei feluri:

• Miopia vârstei mici – își face simțită prezența la vârstă preșcolară. De obicei, aceasta are valori dioptrice mari și o evoluție rapidă.

• Miopia școlară – apare în primii ani de școală sau în adolescență. Crește până la 22 de ani, însă lent și fără valori dioptrice mari.

• Miopia vârstei a treia – apare mai târziu, din cauza altor factori, precum cataracta. Dispare însă, odată cu operarea acesteia.

Ce determină miopia

Factorii care determină această afecțiune sunt strâns legați de istoricul medical al familiei și de genetică, însă și stilul de viață poate juca un rol decisiv: lecturile prelungite și orele petrecute aproape de monitoare sunt factori care, în timp, ne pot aduce această stare patologică.

ce este miopia

Diagnosticarea miopiei

Miopia se diagnostichează ușor, prin măsurarea dioptriilor. Întrucât din cauza contracției involuntare poate fi stabilită o falsă miopie sau o creștere a uneia cunoscute, oftalmologii aleg să picure substanțe menite să liniștească, să “paralizeze” acomodația ochilor în timpul consultului. Procedura poartă numele de cicloplegie.

Etapele diagnosticării sunt:

• Verificarea acuității vederii în depărtare, fără ochelari

• Determinarea refracției ochilor dumneavoastră și a gradului de miopie

• Măsurarea lungimii ochilor cu ajutorul ultrasunetelor

• Măsurarea, tot cu ajutorul ultrasunetelor, a grosimii corneei. Investigația este obligatorie în cazul în care vă hotărâți să operați miopia

• Examinarea fundului de ochi. Aceasta permite specialiștilor să estimeze starea retinei, a vaselor și a nervilor optici

Miopia se vindecă! Ochelari, lentile de contact sau intervenție chirurgicală?

Miopia nu este o boală, deci nu are tratament. Scăderea vederii cauzată de aceasta poate fi însă contracarată prin prescrierea și purtarea de ochelari sau de lentile de contact cu dioptrii negative. Acestea vor oferi o vedere mai bună, prin faptul că îndreaptă refractarea luminii, însă nu o vor vindeca și nici nu vor opri creșterea dioptriilor, în cazul în care afecțiunea progresează.

Ochelari versus lentile de contact

Această alegere depinde de cum v-a afectat miopia și de stilul de viață pe care îl aveți.

Întrucât miopia poate afecta diferit ochii și, cum creierul nu tolerează o diferență mai mare de două dioptrii între lentilele ochelarilor, cele mai recomandate pot fi lentilele de contact. Alte avantaje majore ale acestora sunt extinderea câmpului vizual, prin eliminarea distorsiunilor date de ramele ochelarilor și libertatea pe care o oferă, în cazul practicării de activități incompatibile cu purtatul ochelarilor.

Lentile de contact miopie

Lentile Purevision 2HD pentru miopie

Operația de miopie

Operația se face cu laser, care subțiază și remodelează corneea, modificând raza de curbură a acesteia.

Totodată, miopii mai au posibilitatea implantării de lentile refractive intraoculare, fie cu păstrarea cristalinului propriu, fie cu înlocuirea cu unul artificial. Operația este similară celei pentru cataractă.

Ambele intervenții au o durată de până la zece minute/ochi, iar singura contraindicație este lipsa de stabilizare a afecțiunii, posibilă în cazul pacienților cu vârste de sub 20 de ani.

Acest articol conține informații generale, pur informative.
Specialiștii Optiplaza vă recomandă să consultați un medic oftalmolog, pentru o abordare individuală a acestei afecțiuni.

Optiplaza

Read more posts by this author.