2% sau perechea de ochelari pe care o poti oferi chiar tu

Imagineaza-ti o zi in care ai fi nevoit sa faci totul legat la ochi. Te trezesti... cum iti gasesti drumul prin casa? Ma descurc, vei zice, imi cunosc casa „si cu ochii inchisi”, ce mare lucru sa ma spal pe dinti fara sa vad sau sa imi fac o cafea bajbaind un pic?

Dar la birou cum ajungi? Conduci masina legat la ochi? Sau poate alegi sa mergi cu autobuzul – te vei descurca sa ajungi pana in statia cea mai apropiata? Munca ta presupune sa petreci o buna parte din timp in fata calculatorului? In acest caz, cum vei lucra in ziua aceea?

Si, mai presus de orice, cum va fi sa nu poti vedea chipul celor dragi? Le vei auzi vocea, le vei putea simți îmbrățișarea, dar nu ii vei putea vedea.

vedere incetosata

Va spun sincer ca eu am ramas la acest exercitiu de imaginatie... mi-a fost teama sa experimentez efectiv, chiar si numai unul dintre aspectele pe care le-am enumerat mai sus.

Cred ca mi-ar fi cumplit de greu. Cred ca limitarea vederii ar limita automat si o mare parte dintre activitatile mele zilnice. Si va mai spun, cu aceeasi sinceritate, ca cel mai tare m-ar durea sa nu pot vedea zambetul cald al baietelului meu, fie si numai pentru o zi!

copii vazuti prin ochii unui miop

Este incredibil cum, de multe ori, avem tendinta sa luam lucrurile ca atare, fara sa ne gandim la cum ar fi vietile noastre daca ne-ar lipsi unul dintre lucrurile esentiale, cum este vederea.

In realitate, in lume, peste 253 de milioane de oameni se lupta cu deficiente de vedere. Dintre acestia, 36 de milioane sunt complet orbi. Studiile realizate de catre Agentia Internationala pentru Prevenirea Orbirii arata ca aproape 75% dintre cazurile de vicii de refractie pot fi remediate sau chiar evitate printr-o simpla consultatie de specialitate si o pereche de ochelari.

Si atunci unde e problema, veti zice? Problema este ca un procent coplesitor, si anume 89% dintre persoanele cu deficiente de vedere tratabile provin din tari si zone defavorizate sau cu un nivel de trai mediu si scazut.

Pentru multi dintre ei, pretul unei consultatii oftalmologice si al ochelarilor de vedere este unul mult prea mare, pe care nu si-l pot permite. Multi poate nici nu indraznesc sa viseze la o viata normala si s-au obisnuit sa se descurce in conditiile unei vederi neclare sau aproape inexistente.

statistica IAPB

De la varstnici care din cauza pensiei foarte mici nu isi mai permit sa isi schimbe ochelarii odata cu cresterea dioptriei, pana la cazuri de persoane care nu au beneficiat niciodata de un control oftalmologic, desi au dioptrii foarte mari, pana in prezent, Asociatia Optiplaza a oferit gratuit aproximativ 2200 de perechi de ochelari de vedere.

Poate ca pare de necrezut, insa recent, intr-una dintre vizitele Asociatiei Optiplaza la un centru pentru persoane defavorizate a venit o doamna al carei caz m-a marcat.
O cheama Alina, abia a implinit 33 de ani si nu a fost niciodata in viata ei la oftalmolog. In urma consultului facut de colega mea, am aflat ca Alina sufera de miopie forte ( -15D) – asta inseamna ca nu vede mai mult de varful nasului... si asa a vazut din copilarie... pentru ea este o stare normala. In minte mi-au aparut imediat zeci de intrebari: cum se descurca cu activitatile cotidiene? A fost vreodata la scoala? Cum a invatat sa scrie? Cum reuseste sa lucreze? Oare cum e lumea privita prin ochii ei? Ei bine, da, a fost la scoala si a invatat chiar bine, doar ca sa grabea sa scrie dupa dictare, caci altfel nu mai vedea tabla, nici chiar din prima banca. Si da, se descurca cu tot ce are de facut, caci asa a crescut, ea nu stie cum e sa vezi...
Colega mea i-a pus lentilele de test pe ochi si Alina s-a luminat la fata – in prima faza poate vedea pana la aproximativ 50cm de ochi – e doar primul pas in acomodarea ei cu ochelarii, dar o vom revedea curand, sa o ajutam sa vada si mai departe de atat.

vicii de refractie

Pana in prezent sunt mai mult de 1700 de povesti – oameni ale caror vieti au fost schimbate in urma intalnirii cu colegii de la Asociatia Optiplaza. Acest lucru a fost posibil si datorita voua, cei care ne cititi, care va implicati si ne sustineti activitatea. Si pentru acest lucru, va multumim!

A inceput perioada in care se pot completa si depune formularele 230 - oricine a avut un venit salarial anul trecut poate redirectiona 2% din impozitul pe venit catre o asociatie sau fundatie. Uneori, pentru Asociatia Optiplaza acesti bani inseamna exact o pereche de ochelari de vedere pe care noi o vom oferi gratuit unei persoane care are atat de mare nevoie sa vada!

Pentru a sustine activitatea Asociatiei Optiplaza redirectionand cei 2% din impozitul pe venit, tot ce trebuie sa faceti este sa descarcati formularul 230 si sa il trimiteti completat, pe e-mail, la adresa andreea.damoc@asociatia-optiplaza.ro.

Multumim!

Surse foto: iapb.org, Pinterest

Simona Vasilescu

Read more posts by this author.