Hipermetropia. Simptome, identificare și tratament

Hipermetropia. Simptome, identificare și tratament
Denumită popular “vedere lungă”, hipermetropia este opusul miopiei.

Majoritatea ne naștem cu hipermetropie, deci la început nu poate fi considerată o afecțiune. Ulterior, odată cu creșterea globului ocular, aproximativ 50% dintre noi rămânem afectați și o descoperim, chiar și după vârsta de 40 de ani.

hipermetropia

Hipermetropia ne face să vedem obiectele îndepărtate mai aproape, iar cele apropiate încețoșate. Este considerată a fi un viciu de refracție, la fel ca miopia: dacă în cazul miopiei imaginea se formează în fața retinei, în cazul hipermetropiei, imaginea se formează în spatele acesteia. Factorii principali care o determină sunt moștenirea genetică sau vârsta, asociată altor afecțiuni oculare.

miopia si hipermetropia

Cu toate că defectele care o cauzează, precum aplatizarea corneei sau un glob ocular scurt pot fi prezente de la naștere, acestea sunt corectate de capacitatea ochiului de a se acomoda rapid și de creșterea pe care globul ocular o are în primii ani de viață. Astfel, până la vârsta de 9 ani, când ochiul se oprește din dezvoltare, vederea poate fi clară, fără să manifeste existența afecțiunii.

Hipermetropia trece însă, de cele mai multe ori, neobservată până la vârsta de 40 de ani, când mușchii ce controlează contracția cristalinului devin din ce în ce mai puțin eficienți.

Astfel, scăderea flexibilității cristalinului va scădea și abilitatea de focalizare și vom începe să manifestăm simptmomele hipermetropiei.

Care sunt simptomele hipermetropiei și ce avem de făcut dacă le sesizăm?

În încercarea de a vedea mai bine și de a focaliza, atât aproape cât și la distanță, ochiul va depune un efort permanent de acomodare. Acest lucru va duce la dureri oculare, cefalee și la o permanentă senzație de oboseală vizuală.

simptomele hipermetropiei

Specialiștii recomandă ca atunci când observăm aceste simptome sau când apar secreții galbene sau verzui la nivelul ochilor, să consultăm un medic oftalmolog.

Consultul va include o verificare a istoricului medical și teste vizuale care includ tonometria (măsurarea presiunii intraoculare) și oftalmoscopia (se verifică fundul de ochi și alte componente oculare, cu ajutorul unui ansamblu de lentile). Toate aceste verificări se fac după picurarea de substanțe cicloplegice, menite să dilate pupilele și să minimizeze acomodarea.

Corectare și tratament pentru hipermetropie

Pentru cei diagnosticați cu hipermetropie, ochelarii și lentilele de contact sunt prima opțiune terapeutică de combatere a afecțiunii. Ambele variante sunt eficiente și mai ieftine decât procedurile chirurgicale.

Corectarea vederii se face cu lentile convergente, care au rolul de a aduce focarul din spatele retinei pe retină. Aceasta se face în funcție de vârstă, de valoarea afecțiunii și de simptomele pe care le prezintă fiecare pacient în parte. Corecția se face cu lentile pentru distanță și apropiere, eventual bifocale sau progresive.

Ochelari sau lentile de contact?

În cadrul consultației, medicul oftalmolog va expune fiecărui pacient avantajele și dezavantajele acestora și va căuta soluția potrivită stilului de viață al pacientului. Trebuie știut însă faptul că ochelarii de vedere, spre deosebire de lentilele de contact, nu oferă aceeași calitate a imaginii în centru și la periferie.

lentile de contact hipermetropie

Lentile de contact pentru miopie și hipermetropie PUREVISION

În cazul în care optați pentru corectarea fiziologică a hipermetropiei, trebuie să mai știți că simptomele nu vor dispărea, ci doar vor scădea.

Tratament pentru hipermetropie

Majoritatea persoanelor afectate de hipermetropie nu au nevoie de un tratament, corectarea vederii cu ochelari sau cu lentile de contact fiind suficientă.

rame ochelari Guess

Rame ochelari de vedere GUESS GU2565 005

Cu toate acestea, unii pacienți optează pentru tratarea hipermetropiei. În vederea tratării acestei afecțiuni oculare, se utilizează proceduri chirurgicale precum keratectomia fotoreactivă, keratoplastia termică, keratoplastia electrică sau implantul de lentile intraoculare, folosit și în cazul miopiei. Procedurile chirurgicale urmăresc modificarea suprafeței corneene, dând acesteia o formă care să o ajute să focalizeze corect imaginile.

Procedurile chirurgicale de reducere a diopriilor au succes însă doar pentru hipermetropiile de până la 3-4 dioptrii, altfel existând riscul de a subția prea mult corneea.

După efectuarea operațiilor de corectare a hipermetropiei, medicii recomandă ca în primele luni să evitați activitățile care implică încordări ale corpului sau zguduituri. Totodată, în perioada de convalescență este obligatorie utilizarea de ochelari de soare în afara încăperilor.

Specialiștii Optiplaza vă recomandă să cereți sfatul un medic oftalmolog pentru consultul și stabilirea diagnosticului. Totodată, puteți primi lămuriri asupra unei abordări personalizate a afecțiunii, în oricare dintre centrele Optiplaza din țară.

Optiplaza

Read more posts by this author.