Ochelari de soare. Mister, aventură, independență și necesitate

Mister, aventură, independență. Cu aceste idei “fashion” erau asociați ochelarii de soare atunci când au început să fie purtați, prin anii ‘30, de starurile de cinema. Până atunci însă, prezența lor în istorie s-a legat de necesitatea de a proteja ochii de lumina în exces.

În prezent, o pereche de ochelari de soare nu doar că ne protejează, ci totodată ne completează și ne definește stilul. Acest lucru se întâmplă însă doar dacă aceștia sunt aleși în concordanță cu forma feței sau culoarea pielii. Dar cum să îi alegem corect? În continuare, vom încerca să vă oferim câteva Tips & Tricks care să vă fie de folos în alegerea unor ochelari de soare.

Legătura dintre forma ochelarilor și a feței. Stiliștii sfătuiesc că acestea trebuie să fie în antiteză!

Cei care au fața rotundă, cu maxilarul nu foarte bine definit, sunt sfătuiți să poarte ochelari cu ramă pătrată sau dreptunghiulară. Astfel, se produce un contrast ce aduce forma chipului în echilibru. Aceștia trebuie să evite ochelarii rotunzi sau modelele de mici dimensiuni care le vor accentua rotunjimile feței.

Cei care au fața pătrată, cu frunte lată, pomeți proeminenți și maxilar bine definit, sunt sfătuiți să poarte ochelari de soare cu formă rotundă, care le vor armoniza trăsăturile mai aspre. Totodată, ei pot opta pentru orice alt stil de rame curbate, inclusive ovale. Specialiștii arată că este indicat ca ochelarii pe care îi alegeți, dacă faceți parte din această categorie de persoane, să aibă colțuri care depășesc linia orizontală a feței, creând astfel iluzia de rotunjime.

În cazul în care aveți fața în formă triunghiulară, cu frunte lată, pomeți înalți, obraji rotunzi și bărbie îngustă, este indicat să alegeți o pereche de ochelari cu lentile alungite în partea inferioară a feței. Ochelarii de soare în stilul Aviator sunt  un bun exemplu.

Fețelor alungite li se potrivesc, spun stiliștii, ochelarii cu lentile supradimensionate ori rame groase. Dacă faceți parte din această categorie de persoane, orientați-vă către modele precum CatEye sau Club Master, căci aceștia creează iluzia de lățime a feței.

Ochelari de soare Avanglion - ClubMaster

ochelari de soare avanglion 2040-a

O ultimă categorie a oamenilor, și cei mai fericiți dealtfel, sunt cei care au fața ovală, cu frunte înaltă, pomeți conturați și trăsături simetrice, curbate fin. Aceștia pot purta aproape orice fel de ochelari de soare, însă ar trebui să evite, spun stiliștii, modelele supradimensionate, care le acoperă fața.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont atunci când vreți să achiziționați ochelari de soare sunt trăsăturile feței. Astfel, pentru cele mai fine, se recomandă ochelarii cu rame subțiri, în vreme ce pentru fețele cu trăsături aspre, ochelari cu rame mai groase.

Există ochelari de soare care se potrivesc tuturor tipurilor de fețe?

În teorie, ochelarii de tipul Wayfarer au câte puțin din toate caracteristicile necesare pentru a-i sta bine oricui. Dar ce ar fi o lume care poartă doar acest model?

Câteva sfaturi de care să mai țineți cont atunci când achiziționați o pereche de ochelari de soare.

Stiliștii sfătuiesc să nu faceți compromisuri de dragul modei și din dorința de a purta o anumită formă ori marcă. Totodată, avertizează să fiți atenți de unde achiziționați ochelarii de soare: Cu cât brandurile sunt mai populare, cu atât sunteți mai predispuși la a cumpăra copii. Mergeți la o sursă sigură, precum magazine specializate de optică care nu își permit, prin statutul și activitatea lor, să vândă replici.

Cum vă pot afecta ochelarii contrafăcuți.

Oftalmologii afirmă că efectul purtării unor ochelari de soare contrafăcuți, ce nu oferă protecție reală împotriva radiației UV, este mai negativ decât dacă nu am purta unii. Din cauza faptului că ochii detectează umbrirea făcută de lentilele închise la culoare, pupilele ni se deschid. Astfel, ochii noștii captează mai multă lumină decât este nevoie în realitate, iar razele UV ne deteriorează cristalinul și retina, iar în timp se poate ajunge la cataractă.

Cromatica lentilelor. Ce ochelari de soare au cele mai bune lentile?

Culoarea lentilelor este un alt factor de care trebuie să țineți cont atunci când achiziționați o pereche de ochelari de soare. Chiar dacă oferta este variată și tentantă, din punct de vedere estetic, nu toate lentilele sunt și practice pentru utilizarea de zi cu zi, sau oferă confort ochilor.

Astfel, ar trebui să știți că lentilele cu:

  • tonuri de gri – reduc luminozitatea fără să distorsioneze culorile
  • tonuri de maro – distorsioneaza modul în care veți percepe culorile
  • tonuri de galben – ajută la vedere, dar distorsionează și mai mult culorile. Sunt buni pentru condusul pe timp de ceață.
  • tonuri de verde – creează contrast între obiecte
  • tonuri de roz – asigură un contrast bun între obiecte pe fundaluri verzi sau albastre.

Pentru a vă putea bucura de beneficiile pe care o pereche de ochelari de soare trebuie să vi le ofere, oftalmologii vă recomandă achiziționarea unora cu lentile gri/negre, eventual polarizate. Cele din urmă ajută și mai mult, prin reducerea luminozității în cazurile în care lumina se reflectă puternic din apă, șosele și alte suprafețe.

Ochelari de soare Avanglion cu lentile polarizate

ochelari de soare polarizati - avanglion 2010-c

În același timp, chiar dacă arată bine, ar trebui să știți că ochelarii cu lentile de tip oglindă sunt mai delicați, din cauza faptului că tratamentul aplicat lentilelor se poate deteriora cu ușurință, deci necesită mai multă atenție atunci când îi folosiți.

Ochelari de soare Adidas cu lentile oglinda

ochelari de soare Adidas cu lentile oglinda

Sperăm că aceste informații v-au fost utile și că vă vor face mai ușoară achiziția unei perechi de ochelari de soare pe care să îi purtați cu mândrie în acest sezon, și nu numai. Dacă încă vă este greu să faceți o alegere, nu uitați de magazinele Optiplaza, în care puteți vedea, proba și alege perechea de ochelari de soare potrivită.

Optiplaza

Read more posts by this author.