Ce este presbiopia?

Presbiopia este un fenomen natural asociat cu inaintarea in varsta, caracterizat prin faptul ca lentila ochiului (cristalinul) in mod normal moale si flexibila, devine tare si mai putin elastica. Acest lucru face ca aceasta lentila sa nu mai poata focaliza la fel de bine lumina care patrunde in ochi de la obiectele de aproape, cauzand astfel vederea in ceata la distanta de citire.
Presbiopia nu este o boala, este o parte normala si naturala a procesului de imbatranire, si are loc la aproape toată lumea in jurul varstei de 40 de ani.

Ce cauzează presbiopia?

La persoanele tinere, cristalinul este moale si flexibil si isi modifica imediat forma pentru focalizare (prin procesul de acomodatie). Pe masura ce inaintam in varsta, cristalinul isi pierde elasticitatea. Acest lucru face ca ochii nostri sa nu se mai poată adapta la fel de rapid la schimbarile bruste de focalizare, de la distanta la obiectele apropiate. In final, ochii isi pierd abilitatea de a focaliza la distante diferite.

Care sunt simptomele?

Persoanele cu presbiopie cred adesea ca au inceput sa aiba hipermetropie; in timp ce ei pot citi semne de pe strada si pot privi filme confortabil, nu pot citi tiparituri mici, ca de ex. cartea de telefon, sau nu pot realiza munca de aproape, ca de ex. broderia. De fapt, in timp ce hipermetropia este cauzata de un ochi deformat, un ochi mai mic, prezbiopia este pur si simplu rezultatul faptului ca, cristalinul devine mai puţin flexibil.

Cum putem corecta presbiopia?

Persoanele cu presbiopie au mai multe opţiuni:

Te asteptam in magazinele Optiplaza pentru un consult de specialitate cu aparatura de ultima generatie.

Optiplaza

Read more posts by this author.