Scurta istorie a ochelarilor

Inainte de secolul XIII, cand au fost inventate primele lentile de corectie a vederii, protejarea ochilor de razele puternice si daunatoare ale soarelui a fost o chestiune de necesitate si... improvizatie.

Vechii inuiti, care traiau inconjurati de suprafete imense de zapada luminata de razele soarelui, isi acopereau ochii cu masti din materiale dure, lemn sau fildes, masti care le acopereau in intregime ochii, permitandu-le sa priveasca lumea printr-o fanta ingusta.

In Roma antica, imparatul Nero privea luptele gladiatorilor printr-o bucata subtire de smarald, iar despre preceptorul sau, Seneca, se spune ca obisnuia sa citeasca privind manuscrisul printr-un vas umplut cu apa, pentru a vedea literele marite.

In China secolelor XI-XII sunt atestati stramosii ochelarilor de soare, bucati de quart care protejau purtatorii de stralucirea soarelui si erau folosite de judecatorii care nu voiau sa fie recunoscuti de cei pe care ii judecau.

In Venetia inceputului de secol XI, cititul era usurat de asa numitele "pietre de lectura", niste sfere convexe de sticla asezate deasupra literelor, de fapt primele lupe rudimentare. Acestea au stat, de altfel, la baza primilor ochelari de corectie atestati in Italia in secolul XIII intr-un discurs public al calugarului Giordano da Pisa care declara, in 1306, ca arta fabricarii ochelarilor dateaza de "nici douazeci de ani".
De fapt, doua astfel de pietre cu efect de marire, legate de o balama care le sustinea si se sprijinea pe nas, apar la mijlocul secolului XIV in pictura lui Tomasso da Modena.

La inceputul sec. XVI primele lentile concave au fost folosite pentru ochelarii Papei Leo al X-lea, modernizarea ochelarilor realizandu-se treptat in secolele urmatoare prin trecerea de la panglicile care fixau lentilele de urechile purtatorilor pana la primele brate rigide inventate de Edward Scarlett in 1730 si apoi primele balamale realizate de James Ayscough care au facut aceste brate mobile.

Urmatoarele descoperiri importante sunt atribuite lui Benjamin Franklin care a creat in 1784 primele lentile bifocale si astronomului George Airy care a inventat in 1825 primele lentile cilindrice pentru corectarea astigmatismului.
.

Pana in 1873, cand John Wesley Hyatt a patentat primul celuloid (plastic artificial, un amestec de camfor și azotat de celuloză), majoritatea modelelelor de ochelari folosite erau “pince-nez“ - cu lentile ovale si rama metalica, fara brate.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, companiilor din domeniu li s-a cerut sa adapteze forma si culoarea lentilei ochelarilor de soare la nevoile pilotilor. Companii precum Bausch&Lomb si American Optical au creat diverse variante ale modelului AN (army/navy) 6531, stramosul celui mai popular model de ochelari de soare din toate timpurile, modelul aviator.

Generalul Douglas MacArthur purtand modelul AN6531 (revista LIFE)

In timp ce pentru ochelarii destinati doamnelor formele, stilurile si culorile s-au schimbat in ritmul modei, ochelarii destinati barbatilor au pastrat mult timp forme clasice, aproape austere.

In ultimul secol, insa, importanta acestor accesorii a crescut constant, ochelarii fiind considerati astazi o expresie a stilului si personalitatii purtatorului.

Surse foto: Pinterest, sciencemuseum.org.uk, the eyewear blog, luxottica

Hristina Casas

Read more posts by this author.